India

Over het land

India is een van de sterk economisch opkomende landen. Toch is er nog veel armoede en sociale ongelijkheid. Vooral de leden van de lagere kasten hebben het moeilijk. In het hele land zijn er enorme verschillen tussen arm en rijk. In principe bezoeken we sociale projecten in en rond de steden Hyderabad en Chittoor in de staat Andhra Pradesh en Chennai in de staat Tamil Nadu. Verder hebben we in de laatste jaren ook projecten bezocht in de noord-oostelijke staten Assam en Nagaland. Zo ontmoeten we de plaatselijke bevolking. Indrukwekkend vinden reizigers deze ontmoetingen. Ontspanning vinden we in de staat Kerala (o.a. strand en backwaters) en Assam (jungle resort).

Over de reis

We proberen wel elk jaar met een kleine groep van tenminste vijf mensen een rondreis door India te maken. Wederzijds onderhoudt vooral contacten met mensen en organisaties die proberen van onderop de samenleving op te bouwen. Zo hebben wij inmiddels contacten met organisaties die zich bezighouden met naaicursussen voor vrouwen, beroepsopleidingen voor mannen, ondersteunend onderwijs voor sociaal zwakkeren, gezondheidszorg, vredesopvoeding en taalonderwijs. Teveel om op te noemen. We hebben goede en vriendschappelijke contacten opgebouwd met stichtingen, kerken en individuen in het hele land. We bezoeken hen graag. Zij zien ons in de eerste plaats als belangstellende en solidaire buitenlanders en dus niet zozeer als wandelende portemonnees. Dat is prettig, omdat een financiële afhankelijkheid immers altijd belemmerend werkt in de onderlinge contacten.

in het centrum van Hyderabad

in het centrum van Hyderabad

 

Hoe ziet een dergelijke Indiareis er eigenlijk uit? Wel, meestal beginnen we in Hyderabad en omgeving. Dan gaan we verder naar het zuiden van Andhra Pradesh om daar een weekje rond te kijken. We kunnen dan verder gaan naar Chennai of Madurai. Ook daar valt veel te beleven. Soms hebben we daarna een paar dagen vakantie in Kerala, Gods Own Beautiful Country. Vaak vliegen we dan door naar het Noordoosten, naar de staten Assam en Nagaland. Daar zijn prachtige natuurparken maar de volken daar hebben ook zo hun eigen eigenaardigheden. Heel anders dan die van het “gewone” India. Met een heel andere geschiedenis en cultuur.

steen vergruizelen met de hand in Assam

steen vergruizelen met de hand in Assam

 

 

 

Zo hebben we in India vooral belangstelling voor de mensen die zich actief inzetten voor een verbetering van de levensomstandigheden van de gewone mensen. Maar ook voor natuur en cultuur. We zoeken altijd naar een goede mix. En we vinden altijd een goede tijd om te reizen. Tot nu toe zijn we daar steeds geslaagd.

Dus: tot de volgende keer!

Piet kruizinga.

 

Informatiebijeenkomst / Aanmelden

Geen geplande reizen of bijeenkomsten gevonden