Indonesië

Over het land

kaart indonesie

Indonesië is het grootste eilandenrijk en heeft daardoor ook de langste kusten ter wereld. De archipel strekt zich over een lengte van ruim 5000 km uit, dat is net zo ver als van Ierland tot aan de Oeral! In totaal bevat het enorme land 17.000 eilanden. Minder dan de helft ervan heeft een naam en slechts 3.000 van de eilanden zijn bewoond. Om aan te geven hoe groot Indonesië is: alleen het eiland Java is al vier keer zo groot als Nederland.

De voornaamste eilanden van Indonesië zijn Sumatra, Java, Bali, de Kleine Sunda eilanden, Kalimantan, Sulawesi, de archipel de Molukken en Irian Jaya (voorheen Nieuw-Guinea). Vele eilanden zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Maar voor een reis van 3 weken levert een bezoek aan 3 eilanden al een vol programma.

Reizen in Indonesië is een uitdaging

Tijdens een reis in Indonesië zult u merken dat er in grote verschillen in de infrastructuur zijn. Over het algemeen geldt dat hoe verder je van Java en Bali reist, hoe eenvoudiger de infrastructuur wordt. Rondreizen kan daardoor een hele uitdaging zijn.

Afdingen

Onderhandelen is in Indonesië een tijdrovende bezigheid. De verkoper noemt de prijs; deze ligt veelal ver boven de werkelijke prijs. U doet een bod, lager dan wat u in gedachten heeft. U komt elkaar wel ergens in het midden tegen. U betaalt overigens toch meer dan de lokale bevolking, maar ach… u kunt het missen. Het is voor u een goede manier om met de lokale bevolking in contact te komen. Veelal zal het bieden middels een rekenmachientje plaatsvinden, wel zo handig. Heel belangrijk: voor u is het een spel, voor de verkoper niet (al lijkt dat in uw ogen zo). Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen, dat kan echt niet. In warenhuizen en sommige winkels (men geeft dat dan aan) kunt u niet afdingen.
Onderhandelt u ook (van te voren) als u bijvoorbeeld een ritje met een becak (fietstaxi) wilt maken. Niet zuinig doen: één Nederlander in een becak, wij zijn in de regel zwaarder dan Indonesiërs.

Veel en nuttige informatie vindt u op de website van reisbureau “Van Verre”.
Vooral als u aan de linkerkant de lichtgroene knoppen “Indonesië Informatie” en ”kaarten van Indonesië” aanklikt.

Over de reis

Ontmoetingsreis Indonesië 2016.

Dit keer gaan we naar de eilanden Bali, West-Timor en Sumba

Deze 3-weekse reis wordt gepland in de maanden mei/juni 2016 of in augustus 2016. In samenspraak met de belangstellende reizigers wordt de juiste vertrekdatum vastgesteld.

Bali.

We vliegen van Amsterdam naar Bali. De eerste dag kunnen we even bijkomen op een van de vele mooie stranden. Op Bali zijn vele drukke toeristenplaatsen maar je kunt de rijstterrassen ook op de fiets doorkruisen. De Balinese cultuur heeft een geheel eigen karakter dat terug te vinden is in de tempels, expressieve traditionele dansen en de dramatische klanken van de gamelan.

We maken een rondrit naar het Oosten van Bali waar het rustiger is. Daar bezoeken we Kertagosa, een dorpje uit de pre-koloniale tijd, met vele tradities. Vervolgens naar Kusamba, een vissersdorpje bekend om haar vismarkt waar zoute vis wordt geproduceerd. De volgende stop is Goa Lawah, de beroemde vleermuisgrot die gebouwd is in de 11e eeuw. In deze grot vindt u duizenden vleermuizen hangend aan het plafond, maar ook dieren als de heilige python slangen verschijnen vaak in deze grot. Na dit bezoek gaan we naar het Tenganan dorp waar de fijnste textiel van Zuidoost-Azië wordt geproduceerd. We bezoeken het unieke Karangasem Palace. Ook Tirta Gangga, met haar koninklijke watertuin wordt aangedaan. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Kehen Tempel in Bangli. Deze hindoe-tempel is hoger gelegen waardoor u een prachtig uitzicht heeft op de omgeving.

Projecten op Bali: We gaan op bezoek bij Yayasan Rama Sesana een vrouwen project. Dit project is gelegen op de bovenste verdieping van een druk bezochte traditionele markt in Denpasar. Dit Reproductive Health Centre is heel laagdrempelig voor de marktvrouwen die hier dagelijks werken.

Verder kunnen we bij een Nederlandse vriendin van de reisleidster op bezoek om te horen welke activiteiten er nog allemaal noodzakelijk zijn op Bali op het gebied van Vrouwenwerk/recht- Gender.

Vlucht naar Timor.

Hier bevinden we ons buiten de drukke toeristische gebieden en begeven we ons onder de lokale bevolking. Op Timor zijn we te gast bij YASAP, een kindertehuis aan de rand van een rijstvelden complex. Het kindertehuis is zelfvoorzienend qua rijst en groente van eigen sawa en tuin, ze hebben ook een visvijver.

Link naar http://www.yasap.nl/

Vanuit het kindertehuis bezoeken we de provinciehoofdstad van de NTT (Nusa Tenggara Timur, de 27e provincie)

 Kupang. Hier zijn verschillende Home Industrieën te bezoeken. Onder anderen naar een weefgroep, palmsuiker industrie, tahoe en tempé fabriekje.

Verder staat een overnachting in een traditioneel dorp Boti op het programma waar bij een nachtelijk kampvuur we kunnen genieten van Timoreze dansen en eigen muziekinstrumenten.

Link naar http://jefftravels.com/2013/06/14/a-visit-to-boti-a-small-traditional-village-in-timor/

In Amarasi bezoeken we de voormalige koning(Raja) van dit gebied en hebben daar een Babi Guling picknick.,

En we maken een rondrit over het eiland Timor (een droog land) waar op enkele plekken een oase/waterval is met Arboreteum.

Vlucht naar Sumba.

Op Sumba werkt Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) samen met de lokale bevolking, overheid, bedrijven en instellingen aan toegang tot 100% duurzame energie voor iedereen.

Economische ontwikkeling begint bij toegang tot elektriciteit. Samen met de lokale bevolking van het Indonesische eiland Sumba werkt Hivos aan Iconic Island: een plek waar de energievoorziening binnen tien jaar volledig duurzaam zal zijn.

Op Sumba is koken op houtvuur en ’s avonds in het donker zitten heel normaal. En dat terwijl Sumba juist volop mogelijkheden biedt voor energie opwekking: wind, zon, water en biogas. Hivos wil niet alleen de bevolking op Sumba van duurzame energie voorzien, maar maakt van Sumba een voorbeeld voor de wereld. Sumba, het Indonesische eiland dat 100% duurzaam is. Link naar http://www.hivos.nl/Campagnes/Energie/Sumba-Iconic-Island/Sumba-als-Iconic-Island

Veel Sumbanese scholen hebben geen toegang tot elektriciteit. Wij bezoeken de Kambata Mapambuhang middelbare school waar de situatie in januari 2014 veranderde.

Ook op Sumba heeft de reisleidster vele kennissen, oud studenten van haar waar we onderweg naar toe kunnen, dus laat u verrassen.

Terug naar Bali  voor de terugreis naar Nederland

Op deze laatste dag is een een bezoek aan de Tanah Lot Tempel, gebouwd op een rots in zee, de moeite waard. Zeker om dit te doen tijdens een zonsondergang met een spectaculair uitzicht op zee. Dit is afhankelijk van de vluchttijden

 

Meer informatie op de 1e vrijblijvende bijeenkomst die georganiseerd wordt als er minimaal 5 serieuze belangstellenden zich opgegeven hebben.

 

Informatiebijeenkomst / Aanmelden

Geen geplande reizen of bijeenkomsten gevonden