Brazilië

Brazilië is een van de sterk economisch opkomende landen. Het is een groot land met een grote bevolking. Rio de Janeiro is natuurlijk de stad die je gezien moet hebben en waar we ook naar toegaan. Verder hebben we contacten aan de rand van het regenwoud in het noorden, de stad Belem aan monding van de Amazonerivier. De afstanden zijn dermate groot dat we ons enkele keren verplaatsen met binnenlands vluchten.

 

Over het land

Heel veel informatie is te vinden op de website http://www.brazilie.net

Over de reis

 

Ontmoetingsreis Brazilië 2015

De ontmoetingsreis naar Brazilië zal plaatsvinden in september / oktober 2015.
Deze 3-weekse reis is opgebouwd uit 3 verschillende onderdelen, waarvan de eerste 2 ook separaat te boeken zijn.

  1. De 1e week zullen we doorbrengen in het Amazonegebied. We bezoeken de havenstad Belèm aan de monding van de Amazone (meer info over Belèm) en zakken langs de immense zij-rivier Tocantins af naar vissersplaatsen waar kennis maken met het lokale leven.
  2. De 2e week verblijven we in de metropool Rio de Janeiro.
  3. De 3e week is naar vrije besteding. Vereniging Wederzijds kan je helpen met keuze voor een individuele verlenging of een collectieve verlenging. Interessante opties zijn o.a.: Pantanal, Foz d’Iguaçu, Salvador da Bahia, Ilha Grande.

De prijs voor de eerste twee weken, inclusief binnenlandse transfers, maar excl. intercontinentale vliegreis zal uitkomen op 1200 tot 1600 euro afhankelijk van reisperiode en aantal deelnemers.
Omdat Wederzijds een kleine organisatie is en geen vliegtuigstoelen op voorhand kan inkopen, kan de prijs van de intercontinentale vlucht pas op het moment van boeken worden vastgesteld. Ook dan pas wordt er vastgesteld met welke maatschappij er wordt gevlogen.

De tickets voor de intercontinentale vlucht en bij welke maatschappij worden pas gekocht als de reis definitief doorgaat. Met een binnenlandse vlucht gaan we verder naar Belèm

1e week Oostelijk Amazonegebied, deelstaat Pará

Na aankomst verblijven we enkele dagen in Belèm om te acclimatiseren. We brengen bezoeken aan de grote culturele, vis en groente en fruitmarkt “Ver o Peso”, de Kathedraal da Sé, museum, Kathedraal de Nazaré, Bosque Rodrigues Alves (natuurpark 129 jaar oud) met veel planten, bomen en beesten) en ’s avonds Estação das Docas (oude havenloodsen omgebouwd tot restaurants, bierbrouwerij, theater, enz.).
Daarna vertrekken we met de bus en aansluitend een boot over de Amazone-rivier naar het stadje Cametá. Daar verblijven we in een Pousada, gelegen aan de Rio Tocantins. De Pousada wordt gerund door een lokale vrouwengroep.
Vanuit Cametá maken we boottochten naar de vele eilanden in de rivier en naar dorpjes langs de rio Tocantins, een enorme zijrivier van de machtige Amazonerivier. We bezoeken de landarbeidersvakbond,de vissersbond, de lokale markt, een oliefabriek en lokale kleine vissers en boeren. Tijdens deze week wordt u opgenomen in de lokale cultuur en gebruiken en kunt u vriendschappen voor het leven sluiten.

2e week: Rio de Janeiro

Vanaf Belém vliegen we met een binnenlandse vlucht naar Rio de Janeiro. Een totaal andere wereld vergeleken met het rivierengebied van de Amazone. In deze prachtige op heuvels gebouwde stad zijn grote verschillen tussen arm en rijk. In deze week zien we beide kanten. We zullen een aantal organisaties bezoeken die zich bezig houden met ontwikkelingswerk in de sloppenwijken, bijv. (beroepsvoorbereidend) onderwijs,(straat) kinderopvang, opbouwwerk, begeleiding jonge kindmoeders, resocialisatie ex-drugssoldaten, etc.
Eén van de organisaties die we zullen bezoeken is IBISS, een Braziliaanse organisatie die is opgericht door de Groninger Nanko van Buuren. IBISS streeft naar de versterking van de eigen kracht (empowerment) van maatschappelijk uitgesloten groepen in de favela’s van Rio de Janeiro, opdat zij als volwaardige burgers kunnen deelnemen aan de samenleving. Meer info zie www.ibiss.info.
Met IBISS bezoeken we één of meer favela’s (sloppenwijken), waarbij we een beeld krijgen van hoe mensen zich daar staande houden in het geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie. We bezoeken diverse projecten van IBISS, zoals het project Soldados nunca Mais. Zie filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=xPmBeigJe8o#t=12

Ook zullen we in Rio de Janeiro enkele toeristische bezienswaardigheden bezoeken zoals het Christusbeeld (Corcovado), de Suikerbroodberg (Pao d’Açucar) en het strand van Copacabana.

We zullen verblijven in het gastenverblijf van een lokale NGO die zich bezig houdt met (straat)kinderopvang.

3e week

Verlenging naar keuze. Sommige reizigers willen graag nog zelf een invulling geven, anderen kiezen voor iets gemeenschappelijks. Dit zal een gespreksonderwerp zijn op de eerste vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst

Reisbegeleiding

De beoogd reisbegeleider is Sylvia Heijker.

Informatiebijeenkomst / Aanmelden

Geen geplande reizen of bijeenkomsten gevonden